Härmed meddelar jag att vi har fått tag i tågbiljetter inför "The golden week", så på tisdag beger vi oss till SuZhou och åker sedan vidare till Shanghai på fredag för att spendera helgen där. Det ska bli superkul!!!
 
Jag har dock känt mig lite sjuk i veckan, så jag hoppas att helgen räcker till för att vila upp mig inför resan. Trots febern lyckades jag kravla mig upp ur sängen i morse, in i duschen och sen iväg till skolan. På tunnelbanan satt jag och gjorde sistaminuten-plugget, som vanligt, på min iPad (använder ett flashcardprogram där jag övar alla nya tecken som vi har test på varje vecka). Plötsligt stiger det på en flicka och en pojke i 5-årsåldern, och bakom dom följde deras föräldrar. Barnen trängde ihop sig på ett säte brevid mig. När dom fick syn på min iPad blev dom helt ställda. "Wow!" Där satt jag och ritade tecken och dom förundrades över att det dels gick att rita på en elektronikplatta och att en utländsk tjej kunde rita så många kinesiska tecken. Flickan satt böjd över mig och jag frågade henne om hon ville rita; hon sken upp som en sol! Åh, vilket fint litet barn. Pojken verkade dock vara livrädd för mig, och höll sig till sin mamma. Flickan skrev sitt namn på paddan och jag berömde henne! (hennes mamma påpekade dock att hon hade glömt några streck och prickar här och var, men att hon var duktig ändå). När vi alla skulle gå av vinkade den lilla flickan och hennes föräldrar hejdå, och ropade "bai bai!".
 
Den söta lilla flickan skrev sitt namn så fint på min iPad
 
Efter mötet med dom små barnen kunde min dag inte bli annat än bra. Jag log mot alla jag mötte, och blev (oftast) besvarad med ett leende. 
 
Efter skolan tog jag mig en tripp till OS-arenan för att hämta ut ett paket från Sverige på en viss Anders Gynnings hotell. Ofta tycker jag att det är väldigt jobbigt att åka tunnelbana i Peking, det är alltid mycket människor, mycket trängsel, mycket varmt och mycket högljuddt. Idag var jag med om en heeeelt ny tunnelbaneupplevelse. Jag hade precis klivit av den trånga tunnelbanan på linje 10 och gick till perrongen för linje 8 där jag möttes av tystnad och stillhet. Tunnelbanan var HELT TOM! Linje 8 byggdes inför OS 2008 och åker förbi alla stora OS-anläggningar, men ingen bor där ute, vilket innebär att (typ) ingen åker dit. Jag var helt chockad. När jag kom fram till 奥林匹克公园, the Olympic park, möttes jag av ännu mer tystnad. Det var helt fantastiskt, efter en subway ride på några minuter var jag borta från innerstadskaoset och ute i det lugna. Ur högtalarna spelades det fin musik, solen sken, luften var ren, jag hade fortfarande ett leende på läpparna från mitt möte med den lilla flickan i morse och allt var bara härligt. Förutom febern, that is. Med lite hjälp från några vägarbetare hittade jag Anders hotell, och inne på hotellet hittade jag även en Anders och en kasse med en "Ms. Ellen Berkemar" -lapp på. Även om vårt möte var kort så var det himla kul att vi hann träffas, och himla kul var det också att öppna påsen när jag kom hem. GODIS! Precis vad jag behövde nu när jag känner mig lite krasslig. 
 
Helt tom tunnelbana. Helkonstigt.
 
 
 
Roligheter levererade från Stockholm
 
Ikväll ska jag kurera mig, därför har jag och frugan precis beställt pizza från en Italiensk restaurang. Jag har ju redan syndat med godis idag, might as well go all the way. Troligtvis blir det en kväll spenderad med världens bästa Mad Men och världens bästa Anna. 
 
Åh, nu plingar pizzakillen på dörren! 

Ha en bra fredag, mina kära! 
 
Kram
/Ellen 
 
 
Hello there! 
 
The internet in our apartment has been down for a few days, but now, finally, our social lives are back to normal. 
 
De senaste dagarna har varit fyllda med plugg, men också lite roligheter. Förra helgen åt vi middag tillsammans med vår vän, Megan, på en jättetrevlig grekiskt resturang i hutongerna (Pekings gamla byggnader). Det var första gången jag åt Moussaka som inte var mormors. Det var konstigt. Mormors moussaka är godare. 
 
Jag har hört att det är rätt kallt hemma i Sverige, och nu börjar bli kallt även här i fjärran land. Jag tycker det ska bli väldigt skönt med lite svalare vindar dock. Jag ser fram emot att få klä mig i mysiga, svenska koftor, sockor, vinterkängor. Jag borde antagligen vara försiktig med vad jag önskar mig, it might just come true, och så sitter jag där i minus 15 grader och huttrar. Hur som helst, just NU tycker jag att det ska bli mysigt med vinter!
 
Nästa vecka har vi lov(!!!) och jag, Anna, Sam och Eileen planerar att åka ut och resa. Stället vi har kollat på heter ZhouZhuang och ligger rätt nära SuZhou som ligger rätt nära Shanghai. Vi tänkte därför passa på att hinna förbi alla dessa tre städer på vår lilla tripp. ZhouZhuang verkar vara en väldigt mysig stad, den kallas för "Kinas Venedig". ZhouZhuang är nämligen surrounded by water, så istället för att cykla runt i byn färdas man i små båtar. Det skulle vara väldigt spännande att se. ("Kinas Venedig" får man nog ta med en nypa salt dock, dom kallar även Shanghai för "Östvärldens Paris" och det stämmer väl lite sisådär...). Imorgon ska vi och leta tågbiljetter och jag hoppas att vi får tag på något! Annars stannar vi i Beijing under veckan och gör lite dagsutflykter istället, vi har upptäckt att det finns massa ställen bara någon timme från Beijing som verkar vara jättehäftiga. 
 
ZhouZhuangs små kanaler som rinner bland husen
 

Dags att förbereda sig morgondagens hanyu-prov. JiaYou, som vi säger! 
 
Hoppas ni tar hand om varandra hemma i höstkylan!
 
Kram
...Och dagen började helt fantastiskt. Igår kväll blev jag nämligen klar med ALL min läxa redan vid nio på kvällen så jag unnade mig lite sömn i natt, that's a first. Och jag sov sååååå gott. Jag vaknade upp i morse och hade spenderat en hel natt med Channing Tatum i en hiss; Min dag kunde inte bli annat än bra! 
 
En bild till er som inte vet vem Mr.Tatum är 
 
Gick i skolan som vanligt, köpte en kjol på vägen hem och chillade med den där fröken Gross en liten stund innan vi gick iväg till gymmet och provade på vår första yogaklass. Herre min gud. Vi kommer in i yogasalen och uppe på "scenen" ligger en kinesisk dam med båda benen över huvudet, jag har aldrig sett en så flexibel människa. Det var jag, Anna, våran instruktör och kanske åtta 50+are. Lektionen var jättebra särskilt eftersom allt var på kinesiska, dock insåg jag att jag är ungefär lika vig som mina bröder och fader (lika viga som ett kylskåp). Men det var kul! Efter lektionen var alla damer intresserade av att veta mer om oss, vad vi gjorde där, hur länge vi hade pluggat kinesiska med mera, vilket var väldigt mysigt. Det får bli till en vana att gå på fredagsyoga för att avsluta våra stressiga veckor. 
 
Ikväll ska jag och frugan på middag med vår australienska kompis, Megan, vid Lamatemplet. Skojskoj! Förhoppningsvis blir det en lugn kväll, för i Imorgon är det nog plugg som gäller, and we've gotta get that sleep!
 
Nu ska vi börja göra oss i ordning inför middagen, vi sitter ju fortfarande iklädda yogakläder för tusan!
 
Trevlig helg på er! 
 
Kramar 
 
God afton kära läsare! 
 
Jag och frugan har precis kommit hem från en ytterst intressant kväll på en teater väldigt nära där vi bor. Vi såg nämligen en föreställning om August Strindberg, kallad "Strindberg's World" och framfördes av ett litet gäng från Intima Teatern i Stockholm. Jag, svensk pjäs, om Strindberg, i Peking? Hur sjukt är inte det? 
 
Just nu pågår en teaterfestival här i Peking, kallad The Fringe Festival och som tydligen har hållts varje år sedan 2008. Festivalen är även the reason to why vi var och såg en dansk balett nu i helgen. Det är SÅ KUL att göra intellektuella grejer! För att variera sig lite liksom, annars är det mest "plugga Hanyu, kaffe, plugga kouyu, kaffe, gå till lektionen, stay alive, kaffe, plugga...". Att gå och se på teater, dansuppvisningar, och prova nya spännande restauranger (igår gick vi till ett väldigt känt dumplingställe, Mr. Shi's Dumplings, och åt so yuuuummmiiieeee dumplings) och allt annat kul är väldigt stimulerande för våra stackars små hjärnor. And it's all thanks to our new neighborhood and Sam. Sam har stenkoll på alla coola events som händer här i området där vi bor, och är så gullig att han alltid bjuder med oss. Himla tur att vi har honom!
 
Eftersom kvällens föreställning var på svenska hade han även bjudit med 2 andra svenska tjejer som han träffat här i Peking. Visar sig att dom är Ellen och Anna junior. Dom är båda från Stockholm och vann samma stipendie som oss, fast året därpå. Jättekul att få träffa lite svenskar och det var så kul att höra hur dom kände kring hela Bo-i-Peking-grejen, eftersom det var precis som vi kände oss för ett år sedan. En av tjejerna, Veronica, var så gullig när hon sa: Det är ju jättekul att träffa er som har bott här så länge och se att ni fortfarande är så glada!!" Haha.  
 
Under kvällens föreställning fick vi se flera snuttar från flera av Strindbergs verk, samtidigt som vi fick en presentation om honom och hans arbete på Intima Teatern. Det var väldigt intressant faktiskt! Föreställningen var på svenska, med kinesiska subtitles (crazy) och efter föreställningens slut hölls det en liten frågesession med skådisarna. Det var verkligen superintressant och kul att höra kinesernas åsikter och tankar om föreställningen, många av dem var väldigt rörda vilket var fint att se. Det var också kul att vi, som svenskar, förstod alla språk som pratades inne i lokalen. Häftig känsla!  Jag var sjukt imponerad av tolken som pratade både svenska, engelska och kinesiska flytande... grrr! Future me!
 
skådisgänget och tolk
 
 
Nu är det dags att sova och göra sig redo för yet another day in paradise! 
 
tah-tah!
/ellen be
 
Hej! 
 
Nu har jag äntligen fått ett fullständigt schema för terminen samt attendat alla mina elective classes. Som jag skrev skulle jag läsa en Newspaper class, men jag gick till lektionen och läraren skrämde livet ur mig. "Läxor, kommer vara mycket... Press, kommer vara mycket... Fritid, kommer vara lite..." Jag kände redan från dom första 10 minuterna av lektionen att kursen skulle vara för svår, särskilt med tanke på att jag har tre andra kurser att fokusera på också. Sooo... Jag hörde från min vän Polly att det fanns en filmkurs som tydligen skulle vara helt otrolig! Det är basically en kurs där eleverna kollar på olika kinesiska filmer tillsammans med en lärare (som är helt fantastisk), och man har diskussioner och annat kul. Jag var och lyssnade på en av hennes lektioner idag för att sen byta, och det verkar vara en väldigt rolig och användbar kurs. Så nu är allt kursmaterial införskaffat, lektionerna är på plats and i am ready to go. Jag hade lite ångest igår efter Newspaper lektionen, så det känns väldigt skönt att jag lyckades byta. 
 
Efter skolan åkte jag och Anna hem, åt lite lunch till ett avsnitt Mad men varpå Anna somnade i soffan. Jag satte på lite the Real groups julskiva från 97 (jag vet att det är flera månader kvar, men vi längtar redan) och väckte sedan Anna så hon kunde sätta igång med plugget. Jag, jag drog iväg och invigde vårt nya gym! Det bästa med hela gymmet är att det inte fanns någon gollumdusch!!! Åh, such a good motivation to go to the gym, för att få duscha på riktigt. 
 
Plugga, sova. BYEBYE! 
Igår kväll unnade jag och min fru (yes, we have agreed that i am the husband in our relationship) oss lite nöje i studierna och gick och såg en dansk balett med några kompisar. Det var helt fantastiskt! Jag tror att både jag och Anna blev väldigt motiverade att gå och träna på vårt nya gym efter gårdagens föreställning.

Vid 22-tiden skypade jag med världens finaste Amanda. Mitt i vårt samtal fick jag ett mejl från min lärare där han skrev "vissa elever har ännu inte skickat in läxan som skulle lämnas in ikväll och nu är det redan sent". DAMN IT! Jag hade helt missat att den skulle in på kvällen, så jag avslutade mitt samtal och satt uppe och pluggade och lyckades skicka in uppgiften precis innan midnatt.

Det kändes som att jag var tillbaka i gymnasiet och skrev en av dom där midnattsuppsatserna, ni vet "åh jag har gott om tid att skriva den här uppsatsen - hoppsan är det redan dags för inlämning? Sitter uppe hela natten" kind of thing. Både jag och Anna gick upp extra tidigt i morse för att åka in till skolan och plugga innan våra lektioner. Vi satte oss på Paradiso där jag fick läxhjälp av tjejerna som jobbar i fiket (världens sötaste).

När jag berättade för min kompis Jonas,som är en mästare på kinesiska och har varit ett här ett tag, om mitt midnattsplugg och morgonplugg på skolan tyckte han att det lät som jag hade blivit en äkta Beida-elev.

Efter min lektion åkte jag på ett litet äventyr. Mamma har nämligen en kompis som just nu befinner sig i Peking, och han var så vänlig att han tog med sig lite gods från Sverige som jag hämtade upp på hans hotell, som btw var det finaste hotellet jag har sett.
 
Ett upphämtat paket åt Ms. ELLEN BERKEMAR


Efter kinakurir tog jag en liten promenad i den stekande pekinghettan och gick och klippte mig på Toni and guy. Killen som klippte mig var jättetrevlig, vi snackade om allt möjligt (jag var väldigt stolt över att jag förstod allt han sa). Prisvärt också, 90 spänn med studentrabbat, även om det blev väldigt kort. 
 



Jag har precis öppnat den fina Sverigepåsen och oh my, vilken fin mor jag har! LAKRITS!!! Imorgon går jag i skolan från 8-19, i och med att våra electives börjar nu, så det blir mycket plugg ikväll, men även mycket lakritsnappar. 
 
Puss och hej! 
 
Igår kväll unnade jag och min fru (yes, we have agreed that i am the husband in our relationship) oss lite nöje i studierna och gick och såg en dansk balett med några kompisar. Det var helt fantastiskt! Jag tror att både jag och Anna blev väldigt motiverade att gå och träna på vårt nya gym efter gårdagens föreställning.

Vid 22-tiden skypade jag med världens finaste Amanda. Mitt i vårt samtal fick jag ett mejl från min lärare där han skrev "vissa elever har ännu inte skickat in läxan som skulle lämnas in ikväll och nu är det redan sent". DAMN IT! Jag hade helt missat att den skulle in på kvällen, så jag avslutade mitt samtal och satt uppe och pluggade och lyckades skicka in uppgiften precis innan midnatt.

Det kändes som att jag var tillbaka i gymnasiet och skrev en av dom där midnattsuppsatserna, ni vet "åh jag har gott om tid att skriva den här uppsatsen - hoppsan är det redan dags för inlämning? Sitter uppe hela natten" kind of thing. Både jag och Anna gick upp extra tidigt i morse för att åka in till skolan och plugga innan våra lektioner. Vi satte oss på Paradiso där jag fick läxhjälp av tjejerna som jobbar i fiket (världens sötaste).

När jag berättade för min kompis Jonas,som är en mästare på kinesiska och har varit ett här ett tag, om mitt midnattsplugg och morgonplugg på skolan tyckte han att det lät som jag hade blivit en äkta Beida-elev.

Efter min lektion åkte jag på ett litet äventyr. Mamma har nämligen en kompis som just nu befinner sig i Peking, och han var så vänlig att han tog med sig lite gods från Sverige som jag hämtade upp på hans hotell, som btw var det finaste hotellet jag har sett.
 
Ett upphämtat paket åt Ms. ELLEN BERKEMAR


Efter kinakurir tog jag en liten promenad i den stekande pekinghettan och gick och klippte mig på Toni and guy. Killen som klippte mig var jättetrevlig, vi snackade om allt möjligt (jag var väldigt stolt över att jag förstod allt han sa). Prisvärt också, 90 spänn med studentrabbat, även om det blev väldigt kort. 
 



Jag har precis öppnat den fina Sverigepåsen och oh my, vilken fin mor jag har! LAKRITS!!! Imorgon går jag i skolan från 8-19, i och med att våra electives börjar nu, så det blir mycket plugg ikväll, men även mycket lakritsnappar. 
 
Puss och hej! 
 
Och vi mår som vi förtjänar. Let's just say att gårdagen var spännande, jag lyckades till exempel låsa min stackars roommate ute som fick gå och sova på annan ort (Don't worry, det var inte hos the guy with the white van). Vår dörr är inte så smart, you see. Om man har låst dörren från insidan kan man inte öppna från utsidan och vice versa. När jag kom hem, tidigare än Anna, och skulle gå och lägga mig låste jag dörren bakom mig av ren vana (Jag har haft alldeles för många erfarenheter där jag har gått och lagt mig utan att låsa dörren och av någon anledning har läskiga, kinesiska män tagit sig in i rummet). När Anna kom hem någon timme senare så upptäckte hon att jag hade låst och hon kunde inte komma in. Trots bankande och plingande på klockan vaknade inte lilla Ellen. Som tur var är Sam, vår engelska kompis, vääääärldens snällaste och finaste, så han tog hand om stackars utelåste Anna. Usch vad mitt samvete inte mådde bra i morse, och bättre blev det inte när Anna sen väl kom hem och vi inte lyckades öppna dörren. Hon stog på utsidan och jag på insidan och vi vred och vände, bankade och vred lite till på nyckeln i låset. Efter ca 10 minuters frustration fick vi upp dörren och Anna fick äntligen komma hem. Gårdagens missöde. 
 
Idag har vi hängt i vår soffa, the place to be, med ett stort duntäcke, choklad från Sverige, te, coca cola och MAD MEN! Har ni inte sett serien så rekomenderar jag den STARKT! Vi unnade oss 3 avsnitt och är nu klara med säsong 1, nu gör oss precis redo för första avsnittet på säsong 2. Spännande!
 
 
BY THE WAY!!! Glädjerus!!! Min nya vän har kommit. "Det största som har hänt iPhone, sedan iPhone"
 
 
/En trött Ellen 
That moment when you realize that you have to study like an animal in order to keep up with the other students in your class. Damn it.

Idag hade jag både hanyu och kouyu, och även om jag hade pluggat och förberett mig så var det inte tillräckligt. Jag hängde med relativt bra i hanyu, som är den skriftliga kursen, men den muntliga; WHOOAAAH- insane. Jag förstår i princip 50 % av det min lärare säger. Han är från Peking så han har en väldigt sluddrig och otydlig dialekt plus att han snackar galet fort. Varje gång jag får ordet och har pratat klart så skakar hela jag. Jag tänker dock inte byta klass, som några av mina klasskompisar har bestämt sig för att göra, utan jag tänkte bara acceptera att jag inte kommer ha något liv den här terminen förutom mina studier. Here to learn, right...?

Imorgon är det fredag och det är dags att välja våra electives. Jag har inte bestämt mig för vad jag ska välja än, men helst något enkelt, i och med att det redan är så mycket med de andra kurserna. Men som sagt, imorgon är det fredag, så jag ska nog unna mig lite nöje också och hitta på något kul med några klasskamrater, men sen blir det nog rätt mycket studier i helgen.

Just nu står jag på en lagom full tunnelbana och är påväg hem från skolan. Både jag och Anna har insett att man inte orkar laga mat när man pluggar som vi gör (jag tror vi håller på att bli studenter på riktigt!) så jag ska plocka upp något ätbart på vägen. Vi får nog unna oss ett avsnitt av Mad Men också om vi ska orka plugga ikväll.
 

Wish us luck!

/LNB
Hello fellow friends!

Igår gjorde jag ett nytt försök att gå till skolan så nu har jag äntligen haft mina första kinesiskalektioner för den här terminen. Min första lektion var den muntliga, kouyu, och jag var skitnervös, men det gick rätt bra. Läraren var strikt, men många av mina klasskompisar verkar vara sköna. Jag var mycket lugnare inför min andra lektion, hanyun, som är den skriftliga kursen, eftersom jag redan hade träffat många av mina klasskamrater. Jag tror det kommer bli en kul termin med många roliga nya vänner, mycket plugg och stor utveckling i kinesiskan, så det känns väldigt kul. Mina klasskompisar är så gulliga, massa japanskor,  koreanskor och thailändskor som är så söta. Sen har jag några stökiga amerikanare också, men vad vore en termin i Peking utan dom. Btw, jag är den enda svensken, enda skandinaven, enda blonda, blåögda i min klass. 

Det verkar kännas bra för Anna också, även om hon tror att det kommer bli rätt tufft (hon är i allra högsta advanced gruppen), men det kommer hon klara galant. Igår träffade jag en jättetrevlig engelsk klasskamrat till Anna som heter Sam. Han bjöd med oss på middag med några av hans kinesiska teater-vänner (Sam har tydligen spelat massa teater back in England, typ oliver twist och sånt coolt). Middagen var så otroligt rolig! vi hängde med 2 av hans vänner som var så extremt estetiska, alltså lika konstiga som mig och Anna, och dom pratade bara kinesiska vilket var jättebra för oss. Fler kvällar som igår och vår kinesiska blir awesome!
 
Vi har också upptäckt att vi kan kolla på kinesisk TV hemma för att öva lite. Igår satte vi oss framför TVn och åt lite mellanmål. Upptäckt 1: kinesiska dokusåpor suger! Upptäckt 2: Anna har sjukt skum smak när det kommer till dokusåpor. Medan jag satt och kritiserade de urusla effekterna och det sämsta skådespeleriet avbröt Anna mig och utbrast: "TYST, Ellen! Jag tror han ska gå och döda sin pappa!!". Skum tjej, alltså... 

Idag har jag inga lektioner, riktigt skönt schema, så i morse blev jag väckt av en gosig Anna-kram innan hon sprang iväg till skolan och sen har jag haft den skönaste morgonen på länge. Jag stekte lite ägg till frukost, värmde kaffet som Anna hade gjort tidigare och satte mig i soffan och kollade på det första avsnittet av "Doctor Who", en serie som både bror Albin och vän Ellinor ständigt talar väldigt varmt om. Jag har pluggat lite grann också, men vädret utanför mitt fönster kallade på mig, så jag tog mig ut och sitter nu vid en liten sjö i parken bredvid vårt hus och njuter av solen.
 
The park
Dom fina husen ni ser är våra grannhus. Vi låtsas att vårt hus också är sådär fint.


Ikväll ska jag och Anna på ytterligare en middag, den här gången med en av våra vänners (Jeremy från Australien) vän. Åh, så kul att allt har dragit igång igen, skolan, träffa allt nytt folk, allt!

Nu ska jag njuta av solen i några minuter till innan det är dags att plugga igen.

Ciao!
爱伦
SOOOO... I morse kl 7 befann jag och Anna oss på skolan för att kolla våra scheman, visade sig att båda bara hade en lektion idag, jag kl 13 och Anna kl 15. För att utnyttja all den tid vi hade fram till våra lektioner så gick vi och satte oss på fiket, Paradiso, och tog varsin kaffe och började plugga. Vi tog en paus vid lunch och kl 12:30 började vi leta efter mitt klassrum eftersom jag aldrig varit där tidigare.
 
Jag var framme kvart i ett och ingen annan var i klassrummet. Jag väntade ett tag till, men fem i ett tyckte jag att det var lite skumt att ingen annan var där, varken lärare eller elever, så jag och frågade städarna som jobbade där var alla kunde vara. Dom var väldigt hjälpsamma och försökte alla luska ut vad som kunde vara tokigt. Dom hittade ett schema för lokalens lektioner och enligt detta schema skulle det inte vara någon eftermiddagsklass i det klassrummet. Hmmm...
 
Jag gick tillbaka till Russian building för att dubbelkolla schemat och se så jag sett rätt. Och det hade jag, men jag hade tänkt helt fel. Tiderna för lektionerna är nämligen är uppdelade 4 olika i tidsgrupper. Står det till exempel 1-2 har man lektion08-10, 3-4 är 10-12, 5-6 är från 13-15 och 7-8 är 15-17. Såklart blandade jag ihop alla siffror och tog fel på en hel grupp. So, i missed my first class of this semester. Well done! Det som känns dummast är ju att jag var på skolan från kl 7... Illa. Jag försöker dock vara positiv och tänka på det faktum att jag i alla fall pluggade 5 timmar i morse, det hade nog inte hänt om jag hade stannat hemma... 
 
mitt schema före och efter The Shocking realisation... 

Men men, jag fick sitta och ta det lugnt med Anna och Polly på paradiso och ta en till kopp kaffe istället, men nu är det dags för lite chill hemma efter en slitsam dag, helt utan lektioner.

Bye Bye, now!

LN

Och vi är 6 timmar för tidiga...

I lördags satte dom upp våra scheman för terminen i en av skolans lokaler, Russian building. However, så orkade vi inte riktigt ta oss in till skolan enbart för att kolla våra scheman, vilket betyder att vi idag behövde se till att vi var här i god tid för att eventuellt ha lektion kl 8. But no, både jag och Anna har bara varsin lektion idag, jag börjar kl 13 och Anna kl 15. Wiho! Så nu har vi precis skrivit ned våra scheman terminen och sitter nu och pluggar lite inför dagens lektioner. Riktigt nöjd med mitt schema faktiskt, men nästa vecka tillkommer våra elective courses så schemat blir nog inte riktigt lika skönt då. Vi får se!

Kram så länge
/Ellen

Hellu!

I natt sov både jag och Anna underbart gott. Vet ni varför? För vi spenderade gårdagen på IKEA där vi köpte det absolut sista vi behövde till lägenheten, där två sköna kuddar ingick. Det är alltid lika kul att komma till IKEA här i Kina, helt plötsligt är man i Sverige liksom. Efter några timmars shopping tillsammans med vår tyska kompis, Eileen, satte vi oss i restaurangen och åt svenska köttbullar och lyxade till det med en chokladboll till efterrätt. När vi hade kommit hem och packat upp och installerat alla våra nya saker så slog vi oss ner i vår älskade soffa och kollade på ett, två eller tre avsnitt av serien Mad Men (Vi är besatta).

 


Dagens uppdrag var att gå tillbaka till cykelaffären där vi köpte våra snygga, men otroligt jättemegasämst cyklar, för att byta dom. Notera att vi har haft cyklarna i kanske 3 dagar och dom har gått sönder på ett eller annat sätt varje dag. Mitt styre är inte alltid attached till hjulet vilket betyder att det inte alltid går att svänga. Inte jättebra när man cyklar i Peking! Så vi gick tillbaka, var jättearga, försökte kompromissa och hade massa förslag på hur vi skulle kunna lägga till pengar och få en bättre cykel, men nej nej, det gick inte. Dom lagade det som var trasigt, men något byte blev det inte. Lite småirriterade begav vi oss hem igen men stannade vid en Frukt och Grönt affär påvägen och köpte massa roligt och gott, för nästan inga pengar alls. Jag blir fortfarande så förvånad över att allt är så billigt, jag menar, 1 chili, 1 vitlök, 2 majskolvar, 3 morötter, 1 granatäpple, 1 honungsmelon, 1 ingefära, 12 ägg och 3 bananer för under 50 yuan. Helt underbart!

Just nu sitter Anna inne vid sitt skrivbord och har börjat plugga inför vår första kinesiskalektion på måndag. Jag borde göra detsamma, men det är mycket skönare att sitta i soffan och blogga och dricka kaffe. Men vi får se, jag kanske tar tag i det där plugget jag med.

Ikväll ska vi ha våra första gäster över i lägenheten! Polly och Falah från England kommer hit på lite drinkar innan vi ska till Sanlitun och dansa lite. Det ska bli jättekul!

Nu, dags för lite plugg.

Adios!

         Världens sötaste lilla pojke
 
Vi köpte nya cyklar  
 
 Grabbarna spelade fjäderboll i parken    
The cutest there is 
 
 
 
 

 
/Ellen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lilla fröken Gross
i bakisluckan, nej, bakluckan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Welcome home! Här är vår lägenhet, room 402.
Nyinflyttade men långt ifrån klara....

Ett oklart och sen mycket klart vardagsrum.
 
Annas rum var inte så mysigt från början, men nu är det myspys. Hon/vi har ännu inte invigt rummet, vi kan ju inte sova i olika sängar liksom, hur skulle det gå?
 
 
 
Och så har vi mitt rum, som såg för hemskt ut från början. Uscch. Att flytta sängen, bokhyllan och garderoben var inte lätt, och dammet som vi hittade under alla möbler var inte så trevligt, men nu är rummet otroligt mysigt. 
 
/Ellen den trötta
Jag och fröken Gross kom precis hem från Wudaokou och jag ligger nu ligger halvdöd i soffan i vår färdigstädade(!!) lägenhet i Dongzhimen medan Anna brygger kaffe ute i köket. Igår morse var den första tidiga morgonen sen vi kom hit, det var nämligen dags för terminens placement test. Vi skulle ses kl 7.40 på skolan vilket betydde att vi behövde åka vid 6.40. Vi tog oss upp, tog oss till skolan och skrev testet, nu alltså för tredje gången. Det var ganska kul, för den här gången kunde jag faktiskt svara på alla frågor på testet, till skillnad från förra årets test. Sen kanske jag inte svarade rätt på frågorna, men jag hann i alla fall med allt ;)
 
I morse tog vi oss till skolan för att få våra testresultat, bli placerade i våra klasser och hämta ut våra böcker. Easier said than done. Det var många elever i samma byggnad som alla skulle göra samma sak och där alla hade samma problem och frågor. Jag var dagens problembarn. Först hittade jag inte mitt namn på stora tavlan, sen när jag fick reda på att jag inte hade hamnat i den klass jag ville gå i behövde jag byta, något som kom till att bli en jobbigare process än jag trodde... Jag sprang mellan kanske 5 olika klassrum på 2 olika våningar och fick prata med 7 olika lärare som alla sa åt mig att göra olika saker. Såklart löste det sig till slut, men det var inte utan besvär kan jag säga. Nu har vi iaf våra böcker för terminen, och både Anna och jag kommer att tillhöra Chinese Language Course - Advanced level. WHOOAA! Så sjukt, men jättekul. Vi får hålla tummarna på att vi inte har tagit oss vatten över våra små huvuden. 
 
 
Nu senare i eftermiddag ska vi iväg till IKEA för att inhandla lite småsaker till lägenheten och för att bjuda våra vänner på lite svenska köttbullar. Det ska bli så mysigt, vårt andra hem liksom. 
 
Nu, lite bilder från vår resa so far. 
 
kram
Hejsan hoppsan i lingonskogen! 
 
Vi har just ätit lite gröt med kanel och socker och ska precis duscha i vår Gollum-dusch (jag ska förklara) för att sen dra ut på stan och utföra dagens roliga ärenden. Igår kände vi oss så pass klara med lägenheten att vi kunde ta oss ut på kvällen för att socialisera oss lite med några vänner, och inte sitta inne som ett gift gammalt par och se en film samtidigt som vi avnjuter varsinn kopp te. Vi träffade några gamla kompisar från förra terminen men fick även hänga med lite nytt folk som ska vara här i år! Jättekul. Vi åt fancy food for the first time in a while, och då menar jag inte vår ytterst nyttiga kaninmat, utan vi åt på The Blue Frog i Sanlitun. Gott, gott! Sen blev det några drinkar på det och THE BEST PART var att när vi sen skulle åka hem från Sanlitun så tog det, wait for it... 5 minuter att ta sig hem. Vi är vana vid att bo 40 minuter från Sanlitun, så det var en härlig uppenbarelse. Bra läge på lägenheten alltså! 
 
 
Det som står på dagens agenda är att köpa en mobil till mig eftersom jag på något smidigt sätt inte lyckades få med mig den hit till Kina, plugga inför Placement test som vi har imorgon (blä, vi har inte ens öppnat våra böcker...) och sen ska vi ska köpa cyklar så vi kan trolla runt på stan som alla coola kineser. Tydligen, så behöver vi inte cykelhjälmar, för "man cyklar ju inte så fort, ni behöver inte köpa hjälm, men om man kör motorcykel, då ska man ha hjälm", för att citera gårdagens taxi-chaufför. 
 
And here's the deal with the Gollum shower: vi har ingen riktig dusch. Vi har en duschslang och ett avlopp, men det finns ingenting som avgränsar duschen från resten av badrummet. Golvet lutar inte ens ned mot avloppet, vilket innebär att vi får sitta med en skrapa och skrapa ner vattnet i avloppet mellan schamponeringarna. Och just det, eftersom det inte finns något duschdraperi går det inte heller att stå upp i duschen, så vi sitter ner och hukar oss. Som Gollum. Very handy and very attractive! 
 
So that's that. Nu ska vi ut på äventyr! 
 
Puss och kram! 
 
 
Städa, städa varje fredag och så varje jul, det tycker jag är kul... Eller? 
 
Herrejesus! Vi har flyttat! Och flytten skedde inte helt utan besvär och kämp. Jag antar att vi har lärt oss att man inte ska ta en Ja, vi har skaffat lägenhets-drink(ar) dagen innan man ska flytta ett helt års samlingar av saker till en ny lägenhet. Vi kravlade oss upp ur vår säng hos Tobie, packade ihop våra resväskor och gick ut till vägen och väntade på The man with the white van (sounds more creepy than we realised then) som skulle hämta upp oss och våra väskor. Efter många samtal fram och tillbaka om var vi var och var han var så hittade vi varandra och fick våra väskor inpackade i bilen. Anna fick sitta bak med väskorna medan jag satt i framsätet och svettades. Vår white van guy berättade att det tydligen skulle regna idag. Lucky day, huvudvärk och regn.
 
Vi kom fram till vårt nästa stopp, Global Village där vi bodde förra året, för att hämta upp resten av våra saker. Och herregud vad saker det var! Efter ett tag började till och med vakterna vid dörren hjälpa till att bära för det var så mycket "Dongxi TAI duo le" skrek dom! Translation: Ni har ALLDELES för mycket saker! Och vi höll med. Vi fick in alla våra kassar, väskor, gitarrer och andra roliga (onödiga?) saker i bilen, men tyvärr fanns det inte plats för oss. Vi tog oss ut till stora vägen för att ta en taxi till vårt framtida hem, och precis när vi kliver in i bilen kommer regnet, phu! Som tur var bor vi ganska långt ifrån vårt förra boende, så när vi kom fram till DongZhimen (där vi nu bor) hade regnet ännu inte nått oss. Vi fick hjälp av vår mäklare/landlord, Jack, och white van guy. Vi var så tacksamma, utan deras hjälp vet jag inte vad som hade hänt. As i mentioned så går det ingen hiss upp till våning 4, utan du måste åka till våning 5 och ta trappan ner en våning för att komma till vår lägenhet. Kan inte påstå att det fungerade jättebra när vi skulle flytta alla 30 Ikea-kassar fyllda med våra saker. 
 
TILL SLUT var allt inne i lägenheten, vi sa tack och adjö till våra hjälp-killar och satte oss ner och smådog lite i den stora, blåa soffan i vardagsrummet! Andas ut, pusta ut, viiiilaaaaa. Och så slog det oss att vi hade hållt på att bära kassar fram och tillbaka i 4 timmar, och vi hade inte ätit på hela dagen, så vi tog oss till det stora köpcentret som ligger några minuter från vårt hus och köpte lite mat och varsinn välförkänt Coca Cola. Sen var det bara att bege sig hem och börja städa, och städat har vi gjort enda sen dess... 
 
 
Vi är fortfarande supernöjda med lägenheten och just nu sitter jag i vår soffa i vardagsrummet och lägenheten ser rätt fräsch ut. Det är annat än vad den gjorde igår, för att inte tala om i förrgår. Lägenheten såg ju helt okej ut till ytan, det var först när vi började dra med trasorna över väggarna, taken, och borden som vi upptäckte att stället aldrig kan ha städats förut. Usch. Enda sedan vi flyttade in i fredags har vi städat från morgon till kväll, men även unnat oss lite mat och te (vi har över 20 tesorter att välja mellan). Städa är väl inte jättekul, men jag hade sett fram emot att köpa en dammsugare till vår lägenhet så länge, så det var jättekul när vi äntligen fick vår lilla panasonic-bebis! 
 
Det var först idag som vi äntligen kunde börja packa upp våra grejer, innan har det baaara varit till att dammsuga, svabba, putsa, flytta runt möbler och slänga massa skit som var kvar från de förra hyresgästerna. Men nu, äntligen, har vi fått packa lite grejer, vilket innebar att vi ikväll fick avnjuta vår första, hemmagjorda middag här i huset. Vi lyxade till och med till det med lite billigt, rött kinesiskt vin som jag sen spillde ut på hela vardagsrumsbordet, men det är en annan story. 
 
Nu ska vi bege oss till sängen, jag uppdaterar er mer imorgon om vad som händer här borta i fjärran land. (Typ vädret som gick från supermegabajs till supermeganajs!!!)
 
Puss och kram från Peking 
WE HAVE AN APARTMENT! 
 
I morse steg vi upp, duschade, gjorde oss i ordning, köpte frukost i butiken under oss och sen gav vi oss iväg på lägenhetsjakt. Vi träffade vår mäklarsnubbe, Mark, som vi har pratat med tidigare och han visade oss 3 lägenheter. Den första var aningens för stor; 120 kvm, 3 våningar och kostade 9000 /mån. Inte bra. Så vi berättade att vi var intresserade av att se något lite mindre, och det fick vi. Men nästa lägenhet var kanske lite fööör liten, även om ljuset i lägenheten var helt fantastisk och den var uppe på 23:e våningen i ett hus centralt i Peking. Men lägenheten var helt enkelt för liten, och kackerlackan som låg på köksbänken gjorde oss inte mer intresserade av att hyra. Men så kom vi till lägenhet nr.3 - KACHING! Den var helt perfekt. Lagom stor, inte för dyr, centralt läge, på 4:e våningen utan hiss (mycket träning i trappor alltså) och med myspotential. Efter vår mäklare/landlord hade visat oss runt i både lägenheten och området slog vi till direkt! Flyttar in imorgon! Och vi är båda två så glada och taggade, snart så flyttar vi till DongZhiMen! 
 
Ikväll ska vi nog fira med en liten lägenhetsdrink, för sen blir det nog mycket städ och fix ett tag framöver. 
 
Talk to you soon! 

Peace, 
Ellet