I augusti 2011 fyttade tre mycket förväntansfulla och förvirrade 19-åriga tjejer till Peking. Inte visste jag väl då att jag idag, ett år och sex månader senare, skulle sitta i ett klassrum på Beijing University och läsa den högsta nivån i Mandarin together with a bunch of koreans. Men nu är vi här, fjärde och sista terminen på Beida, och det ska bli awesome.
 
Resan hit gick bra, särskilt för Anna som lyckades sova hela vägen. Inresan mot Pekings flygplats var dock inte en vacker syn - smog, smog, smog. Urk. Lisa, Annas syster som hälsar på oss den här veckan, tog några sista djupa andetag på flyget innan vi gick av. Den här gången hade systrarna Gross packat med en stor LUFTRENARE som ska hålla oss friska terminen ut! Vår lufträddare var inte lätt att bära från tunnelbanestationen hem till lägenheten i Dongzhimen, men efter lite slit var den installerad och i full gång. Well done, Anna. Själv såg jag till att fixa en VPN på en gång, annars blir det ju så lätt att man blir utan facebook i typ 3 månader... 
 
När våra väskor äntligen var uppackade och luftrenare installerade gav vi oss iväg på nudelmiddag i hutongerna. Det här nudelstället är helt fantastiskt, nudlarna är de bästa jag någonsin smakat, ägaren är hur gullig som helst (och stolt över att han har svenska kompisar som alltid tar med nya vänner till hans ställe) och ölen kostar 4 spänn flaskan. However, så kommer kläderna du har på dig till denna ljuva "restaurang" aldrig lukta som de gjorde innan. Man stinker mat, alltså, inte god mat. Vår lägenhet luktar fortfarande. Men totally worth it, best noodles in town. 
 
Vi har också fått ett litet, litet smakprov på Chinese New Years festival. Ungar som smäller smällare på gatorna, fyrverkerier hit och dit, människor som står under el-ledningar, på gatorna och skjuter iväg raketer. Det var det läskigaste vi har varit med om! Vi skrek av rädsla och sprang till första taxin vi kunde hitta. "It feels like a fucking war zone". Helgalet. Men nu är allt firande över och all nyårsdekor är nedtagen. 
 
Under de senaste tre dagarna har vi lyckats registrera oss för våra respektive program, jag läser mandarin en termin till och Anna ska gå på historia föreläsningar på skolan. Exciting! 
 
Oh btw, kolla serien Girls om ni inte har gjort det, vi unnar oss själva ett eller två (eller tre eller fyra) avsnitt per kväll served with a bowl of peanut butter and apples. 
 
Ta hand om er, 
Ellen :)
Veckor har gått och vi är redan inne på det nya året. 2013. Vi började det nya året med en brutal tentavecka, samtidigt som våra fina vänner Daniela, Jacob och Josefin var och hälsade på i lägenheten i Dongzhimen. Tentavecka innebar många timmar på Beidas biliotek och väldigt få timmar i sängen. Den 11 januari var vi färdigprovade, och drog tillsammans med våra svenska vänner iväg till värmen i Thailand. 
 
 
Jag, Anna och Josefin åkte ett flyg och Jaken och Daniela ett annat (vill ju inte tröttna på varandra redan innan resan liksom). När vi står och ska boarda ringer Daniela och skriker VI SITTER I BUSINESS CLASS, VI BLEV UPPGRADERADE! NU DRICKER VI CHAMPAGNE! Kul för dom, tyckte vi, och boardade ett trångt plan som tog oss till Bangkok. Väl framme vid vårt hostel blev vi mottagna av en gammal gymnasieklasskamrat, Oskar, som också skulle resa med oss. Då var hela truppen samlad, 6 svenskar på Bangkoks gator, hur skulle det gå? 
 
Resan var HELT fantastisk! Jag älskade verkligen Thailand. Och Kambodja, som vi begav oss till en vecka senare. Vi har provat på massa roligheter, vi hyrde bland annat moppar på ön Koh Chang och körde iväg till ett vattenfall där vi badade med de andra turisterna. Efter det tog vi en båt till en liten mindre ö som verkligen var ett sant paradis. Lång, vit strand med palmer... mm. Här hyrde vi kajaker och paddlade omkring en dag och brände fötterna och smalbenen, vi dök med tuber på 12 meters djup (och coola Daniela tog advanced dykarcertifikat), vi festade loss på Monkey Bar, vi drack kokosmjölk direkt ur kokosnötterna, vi solade, vi badade, vi sov i små hus med ormar och geccoödlor. Helt underbart. Men sen lämnade vi ön och begav oss till Kambodja. Att passera gränsen var ett äventyr i sig, men vi lyckades efter många timmar i buss att traska över från Thailand till Kambodja. Det kändes coolt. Så var vi framme! 
 
 
 
 
Vi bodde först i Siem Reap som var en helt fantastisk stad. Människorna var så otroligt glada och mysiga! Vi stortrivdes. Första dagen åkte vi och kollade på alla häftiga tempel som finns. Det var coolt, men omöjligt att hinna med att se alla tempel på en dag. Dagen efter steg vi upp 4 på morgonen för att åka och kolla på soluppgången vid Angkor Wat. Men först behövde vi lite mat, men eftersom inte några frukostrestauranger hade öppnat så pass tidigt så blev det pizza i Tuktuk. Riktigt gott! Soluppgången var häftig, även om det var rätt molnigt. Vi tog oss sen tillbaka in till city för att hoppa på ett par mountain bikes och sen drog vi iväg på en heldags cykeltur. Turen tog oss runt tempelområdet, men off road och vi fick se många av de mindre templena, samt åka in i byarna där massa kambodjanska familjer bodde. Det var SÅ COOLT! Superhäftigt. Kroppen började nästan bli lite trött när vi cyklade hem i solnedgången efter 40 km på cykel och klättring upp och ned för 6 olika tempel. Men häftigt var det! 
 
 
 
Efter Siem reap satte vi oss på en buss som skulle ta oss till Koh Kong där vi skulle göra häftig trekking. Bussresan, som tydligen involverade flera bussbyten och omvägar, tog 17 timmar. fyfan. Men sen kom vi fram! However, kom det vi alla väntat på. Sjukdom. 4 av 6 sängliggandes, så det blev trekking för Daniela och Oskar, kul för dom, men för resten av oss var våra hotellrum det enda vi fick se av Koh Kong. 
 
So, all in all var det en väldigt härlig och bra resa, men slutet blev inte jättekalas. 
 
Anna och jag flög hem till Peking, tvättade, städade, packade om och flög hem till Sverige. Det är så skönt att vara hemma, skönt att vara i ett land vars luft är breathable! Så jag tar några extra andetag varje gång jag är ute nu, bara för att liksom. 
 
såhär flög vi hem
 
Nu, dags att tagga inför kvällens middag, morgondagens häng med Isabelle och Amanda, nästa veckas trip till Uppsala och massa annat kul. 
 
Vi ses snart!
Ellen